Az új torony elkészült – néhány fénykép róla

Az uj torny mondanivalója

„Nem találtuk meg a templomot!”

Így kezdődött a szent Kozma és Damján templom tornyának a felújítási projektje. Néhány évvel ezelőtt a Duna Televízió munkatársai riportot készítettek a Jakab Antal püspök nevéhez kapcsolódó létesítményekről és ennek kapcsán keresték meg plébániánkat. Késve érkeztek! Mi első hallásra csodálkoztunk kijelentésükön, hogy nem találtak meg bennünket, hiszen a templomok, kimagasló tornyaiknak  köszönhetően messziről észrevehetők, mi több, tájékozódási pont szerepük is van. Sajnos nem a mienknek, mivel több mint húsz évvel ezelőtt a templom építésekor, pénz hiányában tornya csak egy szerény, visszafogott formát kaphatott.

Arra gondoltunk, hogy ezt pótolni kell. 2020 novemberében ötletpályázatot írtunk ki aminek a célja az volt, hogy olyan építészeti megoldást kapjunk aminek a segítségével templomunk szakrális jegyeit hangsúlyozzuk és ugyanakkor láthatóvá tegyük, kiemeljük környezetéből. Szinte ötven tervezőt szólítottunk meg, hatan mutattak érdeklődést és végül hárman tiszteltek meg ajánlatukkal.

A pályázati munkák több héten keresztül, templomunk bejáratánál voltak kifüggesztve, hogy ezeket híveink is láthassák, véleményezhessék.

A javasolt megoldás kivitelezési költsége elérhető, becsült költségvetése hozzávetőlegesen 60.000 Euro, amit főleg pályázati források segítségével szeretnénk fedezni. Erre vonatkozóan már folytak biztató egyeztetések a város polgármesterével, de mindenképpen számítunk híveink segítségére is, lehetőségük szerint.A pályamunkák kiértékelése egy hosszasabb feladat volt, külső szakértők bevonásával, végül megszületett a döntés. Az 1-es pályamunkát kizártuk. Annak ellenére, hogy egy szimbólumokkal telített építészeti megoldást képvisel, az új templomtorony formája nem volt összhangban a templom épületével. A 2-es javaslat egy modern megoldás, a torony összhangban van a templom épületével és a tervező egységesen kezeli az egész építményt. A javasolt megoldás hátránya a megvalósításnak a magas ára, a felhasznált szálcement vakolat miatt, ami az egész épületet beborítja. A 3-as pályamunka áll a legközelebb a pályázati kiíráshoz, amint ezt említettem, ez főleg a szakrális jegyek kihangsúlyozására vonatkozott, minimális épületi módosításokkal. A modern templomoknál gyakran fellelhető a 3-as pályamunkánál felhasznált nyeregtetős megoldás. Az építész kezeli a bevílágitó kupolánál jelentkező esővíz beszivárgást is, egy úgynevezett huszártoronynak a kialakításával. Az ablakoknál fellelhető homlokzati elemek segítségével összehangolja az új torony építészeti elemeit a templom többi részével.

Jelen pillanatban a mérnöki tervezés van folyamatban, ezzel az ötletpályázat nyertesét, a gyergyószentmiklósi NAARCHTECTS tervezőirodát bíztuk meg, Nagy Zoltán műépítészt és csapatát. Ezzel párhuzamosan a kivitelezési munkáknak az engedélyeztetését is elkezdtük és bízunk abban, hogy az idei szeptemberi búcsút templomunk már megújult arculatában ünnepelheti, mindannyiunk örömére.

Kedves híveinket és minden más érdeklődőt időnként értesítünk majd a templomtorony felújítási munkáinak további fejleményeiről.